Què és l’ortodòncia interceptiva
QUÈ ÉS L’ORTODÒNCIA INTERCEPTIVA?
Has sentit a parlar de l’ortodòncia interceptiva i no saps què és?
Quin pare o mare no busca el millor pels seus fills/es? En especial per a problemes i situacions que els pot afectar quan siguin grans. Molts pares i mares observen com es desenvolupa la cara i les dents dels més petits de la casa i a vegades es pregunten si el seu fill/a necessitarà un tractament d’ortodòncia.
Així doncs, l’ortodòncia interceptiva és el que coneixem com a ortodòncia infantil. Aquest tipus d’ortodòncia rep aquest nom perquè pretén “interceptar” el procés de creixement de la seva estructura maxil·lofacial i prevenir als problemes d’oclusió i de mossegades que el nen/a desenvoluparà quan hagi finalitzat la fase de creixement.
S’aconsella començar els tractaments d’ortodòncia interceptiva quan a la boca del nen/a ja han erupcionat els incisius superiors (anomenats també “paletes”) i inferiors definitius. Sol passar als voltants dels 7 anys en la majoria dels casos.
De manera habitual, l’ortodòncia amb brackets tradicionals no es recomana fins que el pacient té 12 o 13 anys i ha perdut totes les seves dents de llet. Si ha seguit correctament el tractament d’ortodòncia interceptiva prèvia, l’ortodòncia amb brackets necessària quan tingui la dentadura definitiva serà molt menys complexa.
Tenim dos tipus d’ortodòncia interceptiva, depenent del problema i desenvolupament de cada nen/a:
– Màscares de tracció extraoral: S’utilitzen pels problemes de mossegades a causa d’anomalies en els ossos facials. La seva funció consisteix a estimular el desenvolupament del maxil·lar o de la mandíbula. Són tractaments indolors que duren aproximadament un any.
– Disjuntor/expansor palatí: Amb nens que tenen el paladar més aviat enfonsat o ogival, la seva anomalia es corregeix amb aquest aparell.
COM SABER SI EL MEU FILL NECESSITA ORTODÒNCIA INTERCEPTIVA
És important parar atenció al creixement dels nens i nenes. Us deixem un seguit d’indicis per diagnosticar problemes de forma fàcil i des de casa per saber si el nostre fill o filla necessita ortodòncia interceptiva.
Si observem un apinyament en les dents de llet.
Si no aconsegueix tancar la mossegada.
Si no respira correctament i presenta ulleres.
Si empeny la llengua en empassar saliva.
Si s’observa una mandíbula molt curta o molt gran.
Si les dents triguen molt a sortir o n’hi ha que no en surten.
Si tens algun dubte o t’interessa saber més informació sobre qualsevol cosa, pots contactar amb nosaltres clínica Maxilostetic Girona i t’oferirem una solució personalitzada per al teu cas. També podràs trobar molta informació sobre els diferents tractaments i les possibilitats que oferim a les nostres xarxes socials i la pàgina web.