maxilostetic logo

maxilostetic és una clínica dental de Girona, formada per un equip multidisciplinari compost per cirurgians orals i maxil·lofacials especialistes en estètica facial, odontologia i ortodòncia que compten amb l’última tecnologia i unes instal·lacions de primer nivell al servei de la seva salut i bellesa.

Informació de contacte

Adreça: Carretera Barcelona 59 bis, 17002 Girona
Mòbil: 604 494 847
Fix: 872 208 800
Email: info@maxilostetic.com

Horari:

Obert de dilluns a divendres de 8:30 a 20:00 hores.

Back to Top

Alteracions a la llengua, un altre nou símptoma de la COVID-19

Alteracions a la llengua, un altre nou símptoma de la COVID-19

Alteracions a la llengua, un altre nou símptoma de la COVID-19

Un estudi, pioner a nivell mundial, realitzat per professionals de l’Hospital Universitari La Paz i d’Atenció Primària del Servei Madrileny de Salut (SERMAS) de la Comunitat de Madrid revela per primera vegada nous símptomes de la infecció per COVID-19. La investigació s’ha desenvolupat amb pacients ingressats durant el mes d’abril a l’Hospital de la Comunitat de Madrid en IFEMA.

L’anomenada llengua COVID consisteix en un augment de la grandària de la llengua i altres lesions linguals com una depapilació en pegats, és a dir, zones de la llengua més llises i que s’associen en moltes ocasions a la pèrdua del gust. Aquest símptoma pot ser signe de COVID-19, unit als ja descrits com a febre o tos, i pot facilitar la detecció precoç de la infecció.

Un altre símptoma que pot alertar d’infecció per COVID-19 són les alteracions en els palmells de les mans i en les plantes dels peus, en concret, una sensació de cremor i rojor seguit, en algunes ocasions, per una descamació o l’aparició d’unes petites taques molt característiques.

La investigació, liderada pel Servei de Dermatologia de l’Hospital Universitari La Paz i amb la participació de huit metges d’Atenció Primària que durant la primera ona de la pandèmia van atendre els pacients de l’Hospital de la Comunitat de Madrid en IFEMA, es va dur a terme durant el mes d’abril, i conclou que el 25% dels malalts per COVID-19 van presentar alteracions a la llengua i boca, i fins al 40% en palmes i plantes.

La investigació Prevalença de manifestacions mucocutànies, troballes orals i palmoplantars en 666 pacients amb pneumònia per COVID-19 ha estat publicat a la prestigiosa revista científica British Journal of Dermatology, referent mundial en els processos dermatològics, i suposa un avanç en la detecció precoç de coronavirus, ja que s’afegeix als símptomes ja descrits com a evidència científica el relacionat amb alteracions en la llengua i palmes i plantes.

Els autors conclouen la investigació indicant que la cavitat oral “es pot alterar per la malaltia COVID-19, l’edema lingual amb papil·litis lingual transitòria en forma d’U o la glositis amb depapilació en pegats són signes molt característics, a l’igual que la sensació d’ardor a la cavitat oral. Aquesta ardor pot aparèixer també en palmes i plantes amb un color vermellós o descamació i taques. Tots poden ser signes clau per a un diagnòstic precoç d’aquesta malaltia “.

L’estudi ha estat liderat per la dermatòloga Almudena Nuño González, del Servei de Dermatologia de l’Hospital Universitari La Pau, juntament amb el cap de Servei de Dermatologia d’aquest hospital, Pedro Herranz Pinto, i altres dermatòlegs d’aquest servei: Kyrylo Magaletsky, Ander Major i Marta Feito i amb la participació de la metgessa de família Pilar Martín-Carrillo Domínguez, del Consultori Local de Colmenarejo; la metgessa de família Ángela Gallec Arenas, de el Centre de Salut Presentació Savi (Móstoles); i Elena Pérez Castro, que en el moment de la investigació participava com mèdica resident, i actualment és adjunt de el Servei d’Urgències de l’Hospital de l’Escorial.

 

Estudi transversal a l’Hospital d’IFEMA

L’estudi transversal sobre alteracions a la llengua realitzat per professionals del SERMAS va ser realitzat durant el passat mes d’abril a IFEMA examinant la pell i la mucosa oral de 666 pacients amb COVID-19.

En total, 78 malalts (25,65%) van presentar alteracions en la mucosa oral. La més freqüent va ser papil·litis lingual transitòria anterior en forma d’U (11,5%), associada o edema lingual (6,6%); estomatitis aftosa (6,9%), mucositis (3,9%) glositis amb depapilación en pegats (3,9%); boca urent (5.3%); llengua saburral (1,6%); i enantema (0,5%). La majoria referia disgèusia associada i les alteracions palmoplantares es van veure en un 39,8% dels casos, i van incloure sensació de cremor (7%), descamació (25%) i aparició d’unes característiques taques (15%).

El coronavirus s’ha relacionat amb múltiples símptomes: respiratoris, trombòtics, neurològics, digestius o cutanis. Aquests últims s’han classificat en cinc tipus: lesions acroisquémicas, lesions vesiculars, erupció urticarial, exantema maculopapular o lesions livedoides. No obstant això, fins a la publicació d’aquesta troballa científic, no s’havien considerat les alteracions orals ni les lesions palmoplantars associades a la COVID-19.

 

Atenció primària i hospitals del SERMAS

En aquesta recerca de gran interès científic, també, van participar el cap de Medicina Interna de l’Hospital Universitari Infanta Sofia, Gonzalo García Casasola; el Servei de Laboratori de l’Hospital La Paz, amb Paloma Oliyer; el Servei d’Anatomia Patològica, amb María José Beat i Elena Ruiz Bravo; i el Servei de Microbiologia, amb Dolors Montero i els metges residents Cristina Herranz Mañas i Jordi Artigas Almazán.

A més, van comptar amb les aportacions de metges de família de la Gerència Assistencial d’Atenció Primària: Consuelo Mayoral López, de el Centre de Salut Felip II (Móstoles), Esther Valdés Creu, de el Centre de Salut de Yébenes (districte madrileny de Llatina); María José Ortuño, metgessa de família, de el Centre de Salut Pozuelo Estació (Pozuelo de Alarcón) i, en el moment de la investigació, dos mèdiques residents d’Atenció Primària: Esther Hernández Castella, actualment metgessa de família de el Centre de Salut Turó de l’Aire (Majadahonda) i Natalia Sotelo Kest, de el Centre de Salut Pozuelo (Pozuelo Alarcón).

 
Article original
Imatges: Shutterstock/Andrey_Popov

×

Hola!

Contacta amb nosaltres a través de Whatsapp o envia'ns un email a info@maxilostetic.com

× Et podem ajudar?