FASES DEL CREIXEMENT DEL PÈL
[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]
FASES DEL CREIXAMENT DEL PÈL
Igual que tot, el cabell té un cicle de vida, avui volem aprofundir i donar-vos a conèixer les fases del creixement del pèl per a entendre i buidar qualsevol dubte.
El creixement del pèl és un procés que es realitza de manera independent en cada fol·licle. És a dir, tots els fol·licles pilosos passen per les mateixes fases de creixement, però a un ritme diferent. Sabies que el pèl creix 1 centímetre aproximadament al mes?
El cabell creix des del fol·licle per sota de la pell. Aquest cabell es nodreix a través dels vasos sanguinis situats en la base del fol·licle, els quals li aporten tots els nutrients que necessita per a créixer i passa per 3 fases de creixement fins a la seva caiguda anys més tard.
Anatomia d’un pèl
Abans de conèixer les tres fases del cicle de vida del creixement del pèl, ens centrarem a conèixer primer l’anatomia d’un pèl.
Epidermis: és la capa externa de la pell, on apareix el pèl una vegada aconsegueix una determinada longitud.
Glàndula sebàcia: són òrgans que produeixen una substància grassa que es dirigeix directament cap al fol·licle.
Fol·licle pilós: és part de la pell que dóna creixement a tomb.
Terminació nerviosa: aquesta terminació aporta informació de l’exterior del cos cap al cervell.
Papil·la dèrmica: són un grup de cèl·lules dèrmiques essencials per a l’arrel del pèl, ja que aquestes, transporten l’aliment i l’oxigen necessari per al creixement del pèl.
Dermis: és la capa de teixit conjuntiu situada sota l’epidermis i que junta a aquesta forma la pell.
Múscul erector del pèl: amb una direcció obliqua, quan es contreu aquest múscul tibant el pèl i el posa de punta.
Matriu capil·lar: és on es produeixen les cèl·lules que contenen els grànuls de pigment, que donen color al cabell, conegudes com a melanòcits.
Ara que ja coneixem l’anatomia d’un pèl, ja estem preparats per a conèixer les tres fases del cicle de vida del creixement del pèl: la fase anàgena, la fase catàgena i la fase telògena.
Fase anàgena
La fase anàgena és la més llarga i sol durar entre un mínim de dos anys i un màxim de vuit. Podríem dir que la majoria dels fol·licles es troben en aquesta fase (90%). La fase anàgena és la fase de creixement, és a dir, en la qual es construeix el pèl sa. Durant aquesta fase és quan es forma la part inferior del fol·licle i té lloc el creixement de la papil·la dèrmica. Les cèl·lules van creixent i la tija emergint. Mentre va pujant la tija cap a l’exterior, desplaça el pèl que es troba en fase telògena, és a dir de caiguda, i el pèl nou apunta a la superfície, continuant amb el seu creixement. En el transcurs d’aquesta fase el pèl és especialment sensible. Per això, l’estrès o una malaltia poden ser la causa que l’arrel pilosa escurci la fase.
Fase catàgena
Durant la fase catàgena (transició) el creixement del cabell deixa de créixer i lentament es desprèn de l’arrel. Aquesta fase té una durada entre dues i tres setmanes. Els melanòcits deixen de produir melanina, el pèl engrossit es desenvolupa i és empès cap a la superfície de la pell lentament. L’1% del pèl sa es troba en aquesta fase.
Fase telògena
En la fase telògena, també coneguda com la fase de repòs o de caiguda és la fase final. El pèl del cuir cabellut és expulsat. El pèl engrossit puja pel fol·licle pilós fins a sota l’entrada de la glàndula sebàcia i amb el temps, aquest pèl, cedeix. Segons el pèl i la zona en la qual es troba, se sol caure en un termini d’un i tres mesos. Entre el 10 – 15% del nostre pèl es troba en aquesta fase. En una persona sense problemes d’alopècia, el percentatge de les fases es distribueixen de la següent manera: 85% anàgena, 1% catàgena i 14% telògena.
Per què apareixen els primers símptomes d’alopècia?
Apareixen els primers símptomes d’alopècia quan el cicle capil·lar finalitza en diversos fol·licles pilosos alhora i en la mateixa zona.
Durant tot el cicle de vida del cabell intervenen molts factors:
– Locals
– Genètics
– Endocrins
– Metabòlics
El cabell reacciona de manera sensible a les influències externes i internes, per això, que determinades situacions puguin afectar la proporció de cabell que es troba en fase telògena.
Cau més el pèl a la tardor?
A la tardor ens pot semblar que caigui més quantitat de pèl, però… és una simple coincidència!
A aquest fenomen se’l coneix com a efluvi telogènic o alopècia difusa, és a dir, una caiguda de pèl temporal. La gran majoria dels humans coincideix que a la fi de l’estiu i principis de tardor es troben en la fase telògena.
No cal alarmar-se i entendre que és una cosa natural, no obstant això, si veiem que aquesta caiguda es prolonga més del compte, t’aconsellem que acudeixis a un especialista.
Si tens algun dubte o t’interessa saber més informació pots acostar-te a la costra clínica dental Maxilostetic Girona o a ITC Medical i t’oferirem una solució personalitzada per al teu cas. També podràs trobar molta informació sobre els diferents tractaments i les possibilitats que oferim.
[/et_pb_text][et_pb_contact_form admin_label=”Contact Form” captcha=”on” email=”community@marlonbranding.net” title=”Estàs interessat/interessada en aquest tractament? Pregunta’ns!” custom_message=”NOM: %%Nom%% EMAIL: %%Email%% MISSATGE: %%Missatge%% ” use_redirect=”off” success_message=”El seu formulari s’ha enviat correctament. De seguida ens posarem en contacte. Gràcies.” input_border_radius=”0″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_button=”off” button_letter_spacing=”0″ button_use_icon=”default” button_icon_placement=”right” button_on_hover=”on” button_letter_spacing_hover=”0″] [et_pb_contact_field field_title=”Nom i Cognoms” field_type=”input” field_id=”Nom” required_mark=”on” fullwidth_field=”off” form_field_font_select=”default” form_field_font=”||||” use_border_color=”off” border_style=”solid”][/et_pb_contact_field][et_pb_contact_field field_title=”Email ” field_type=”email” field_id=”Email” required_mark=”on” fullwidth_field=”off” form_field_font_select=”default” form_field_font=”||||” use_border_color=”off” border_style=”solid”] [/et_pb_contact_field][et_pb_contact_field field_title=”Missatge” field_type=”text” field_id=”Missatge” required_mark=”off” fullwidth_field=”off” form_field_font_select=”default” form_field_font=”||||” use_border_color=”off” border_style=”solid”] [/et_pb_contact_field] [/et_pb_contact_form][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Row”][/et_pb_row][/et_pb_section]