maxilostetic logo

maxilostetic és una clínica dental de Girona, formada per un equip multidisciplinari compost per cirurgians orals i maxil·lofacials especialistes en estètica facial, odontologia i ortodòncia que compten amb l’última tecnologia i unes instal·lacions de primer nivell al servei de la seva salut i bellesa.

Informació de contacte

Adreça: Carretera Barcelona 59 bis, 17002 Girona
Mòbil: 604 494 847
Fix: 872 208 800
Email: info@maxilostetic.com

Horari:

Obert de dilluns a divendres de 8:30 a 20:00 hores.

Back to Top

Un estudi relaciona la salut de les genives amb el risc de complicacions per coronavirus

Un estudi relaciona la salut de les genives amb el risc de complicacions per coronavirus

Un estudi relaciona la salut de les genives amb el risc de complicacions per coronavirus

La periodontitis avançada multiplica per 8,8 la letalitat de la infecció perquè augmenta l’efecte inflamatori.

Unes genives infectades i inflamades són un factor de risc important si se sofreix un contagi greu per coronavirus, segons les conclusions d’un treball que publica aquest dimecres la revista Journal of Clinical Periodontology. L’article és el resultat de creuar les dades de la salut bucal, en concret del grau de periodontitis, amb l’evolució de pacients amb covid greus (que van morir, van necessitar ingressar en una UCI o respiració assistida) a Qatar entre febrer i juliol de 2020. El resultat d’aquest treball observacional (es van recollir les dades de 568 malalts) és que la letalitat entre els qui tenien una malaltia en les genives avançada és de 8,8 vegades major a la de la resta de la mostra; la d’ingressar en una UCI, 3,5 vegades més, i la de necessitar respiració assistida, 4,6.

La periodontitis és una inflamació de les genives a causa d’un procés infecciós que es va menjant l’os on estan ancorats les dents, explica Mariano Sanz, catedràtic de Periodoncia de la Universitat Complutense de Madrid i coautor del treball. La malaltia està estratificada en quatre nivells, i l’empitjorament afecta als dos més greus, el tres i el quatre. S’han pres dades de Qatar perquè és un país que té digitalitzades tant la història clínica com la dental, la qual cosa no succeeix en països com Espanya, en els quals la part odontològica s’atén sobretot en la sanitat privada i no hi ha fàcil accés a aquesta informació, afegeix Sanz. A més, l’investigador principal del treball, Faleh Tamimi, és degà enguany en la Universitat de Qatar. En el treball participa també la Universitat McGuill d’Escòcia.

“És una correlació molt forta”, admet Sanz, expresident de la Societat Espanyola de Periodòncia i Osteointegració (Sàpiga), qui destaca que s’han pres totes les garanties perquè no hi hagi biaixos en la mostra, per exemple, per l’edat o per l’existència d’altres patologies que se sap que agreugen el pronòstic de la covid, com la diabetis. “Hem mesurat la pèrdua d’os a partir de les radiografies de la història. Per això era important que estiguessin digitalitzades. Quan una persona ingressa amb *covid no és qüestió d’estar-li fent radiografies per a una altra cosa”, comenta.

En el treball no s’ha investigat el perquè de la relació, però se sabia ja, per exemple, que la periodontitis és un factor de risc per a persones intubades, assenyala Sanz. La relació es deu, aparentment, al fet que la malaltia de les genives “és una inflamació sistèmica”, que cursa elevant els mateixos indicadors moleculars que s’han vist en la part inflamatòria de la infecció per covid, i “els efectes se sumen”. A més, la mucosa bucal i la de la llengua té molts receptors ECA-2, que són els que usa el coronavirus per a entrar en les cèl·lules, afegeix Sanz, d’on es pot dispersar a la resta del cos.

Aquest factor té importància, perquè a Espanya al voltant del 95% de la població té algun problema en les genives, i entre els adults fins a un terç té periodontitis en algun grau, assenyala Sanz. “El problema greu és que molts casos no estan diagnosticats o tractats a temps, quan tot és més senzill i deixa moltes menys seqüeles”.

 

Què és la periodontitis?

La piorrea o periodontitis una patologia irreversible que es pot detectar en les etapes primerenques. Es pot prevenir mantenint una correcta higiene dental i un estil de vida saludable fent exercici seguint una dieta equilibrada i evitant, sobretot, el tabac i l’alcohol.

La periodontitis és la fase més avançada de la gingivitis, la inflamació de les genives. La seva aparició pot ser per moltes causes, fins i tot hereditàries i produeix l’acumulació de la placa bacteriana que porta a la presència de carrall que genera irritació i inflació de les genives, pèrdua estructural de les genives i, finalment, a la pèrdua de peces dentals.

El principal hàndicap que té aquesta patologia és que està infradiagnosticada pel que seguir una higiene dental diària i correcta i acudir a les revisions del dentista és crucial per a detectar-la a temps.

El senyal que hi ha una malaltia periondontal –gingivitis o periodontitis- està en l’estat de les genives. Si aquestes són de color rosa pàl·lid i envolten les dents a la perfecció, sense signes d’inflamació en les vores o tons més foscos del rosa, és que les genives estan sanes. No obstant això, si les genives estan de vermell brillant o fosc, o inflades, estan sensibles al tacte, sagnen amb facilitat o sagnar en raspallar les dents cal acudir al dentista per a començar el tractament que permeti mantenir la salut dentària.

Altres signes són: el mal alè, pus entre les dents, dolor en mastegar, més espai entre les dents o un canvi en la unió de la dentadura en mossegar.

Les causes que afavoreixen l’aparició de la malaltia dental, entre altres, poden ser: hereditàries, una mala higiene dental, tenir una nutrició inadequada amb deficiència de vitamina C, canvis hormonals, fumar, prendre alcohol, consumir drogues recreatives o patir malalties com la diabetis, l’artritis reumatoide o la malaltia de Crohn.

Si en la revisió anual dental el dentista detecta que hi ha malaltia periodontal donarà les pautes per a impedir el seu avanç i establirà un calendari de revisions que, depenent de cada cas, sol ser de visites regulars programades cada sis o dotze mesos.

×

Hola!

Contacta amb nosaltres a través de Whatsapp o envia'ns un email a info@maxilostetic.com

× Et podem ajudar?