
Lesions benignes i malignes de la cavitat oral
Dins la cavitat oral poder reproduir-se lesions tan benignes com malignes. Les més freqüents són les lesions benignes on s’engloben tot un ventall d’entitats. Les que ens trobem més sovint són fibromes, mucoceles, aftes orals i lesions per trauma oclusal.
Les lesions benignes de la mucosa oral, tot i que no són greus, poden arribar a ser molt incòmodes. Per això, és important que davant dels primers signes d’alarma acudiu al vostre centre. Des d’aquí podrem fer un bon diagnòstic i una recomanació de tractament més adequada.
Les lesions malignes o premalignes normalment tenen un creixement ràpid i el millor pronòstic és localitzar-les a temps per poder actuar. Per exemple llagues que no curen amb tractaments habituals i que persisteixen més de 15 dies en la boca, cal acudir a l’especialista. Una ferida per rascat de la pròtesis també pot derivar en una lesió maligne amb el temps pel qual cal fer les revisions periòdiques establertes en els protocols de MAXILOSTETIC.
Davant d’una lesió sospitosa o dubtosa no s’ha d’esperar i cal acudir al cirurgià Maxil·lofacial perquè valori si cal fer una biòpsia en el mateix moment.
QUINES SÓN LES LESIONS DE MUCOSA MÉS FREQÜENTS?
– Leucoplàsia: es caracteritza per una taca tova que pot aparèixer en qualsevol part de la mucosa oral.
– Liquen pla: consisteix en una lesió blanca reticular que empitjora quan hi ha factors com l’estrès o l’ansietat.
– Eritroplàsia: es presenta com una taca vermella en la mucosa oral.
– Fibroma: és una lesió exofítica o pediculada, és a dir sòlida, i pot tenir una espècie de tall o tronc, en zones que pateixen traumatismes constants.
– Mucocele: consisteix en una lesió arrodonida a la mucosa oral, generalment en el llavi inferior. Sol aparèixer a conseqüència de traumatismes i mossegades a la zona.
– Úlceres traumàtiques: lesions molt doloroses, que en algunes ocasions poden sagnar. Són causades per algun agent que produeix un frec constant en una zona.
També volem donar importància a què hi poden haver tumoracions en altres àrees de la regió, cap i coll com en les glàndules salivals. El tumor més freqüent en aquest cas es localitza en la glàndula Paròtide que en la majoria dels casos són benignes, però també poden ser malignes en aproximadament un 5% de possibilitats. Per això és important diagnosticar-ho a temps per a millorar el pronòstic i també les possibilitats a seqüeles de la cirurgia.
Per tant, qualsevol nòdul que us palpeu de nova generació situada en la regió compresa entre la cara i el coll s’hauria de valorar per un cirurgià maxil·lofacial i oral per tal de poder fer un diagnòstic de seguretat tan aviat com es pugui.
FACTORS QUE AFAVOREIXEN L’APARICIÓ DE LES TUMORACIONS DEL CAP I COLL
Els principals factors que afavoreixen l’aparició d’aquestes lesions són el consum de tabac, l’alcohol i traumatismes per mossegades, frecs de pròtesis, etc. Per això, una de les primeres mesures que hem d’adoptar per prevenir les lesions de la mucosa oral és deixar el tabac. Però a més a més, per a tenir una boca sana hem de mantenir una bona higiene bucodental, acudir al dentista amb regularitat i evitar traumes o cops.
Si notes alguna inflamació a la mandíbula, coll, boca o a prop d’aquests, si notes alguna debilitat muscular en algun lloc del rostre, si tens dolor constant en la regió d’una glàndula salival, si tens dificultat per empassar o problemes per obrir molt la boca, és important que demanis hora per realitzar una consulta amb l’especialista i així poder fer un bon diagnòstic i un tractament a temps.