Sensibilitat dental? Origen, causes i solucions
La sensibilitat dental es manifesta amb un dolor intens i transitori que apareix quan la dentina, la part interior de la dent, queda exposada a certs estímuls d’origen tèrmic, químic o tàctil.
La dent està protegida per l’esmalt i una fina capa anomenada ciment radicular. En el seu interior es troba la dentina, formada per milers de túbuls microscòpics que connecten la part exterior de la dent amb les terminacions nervioses.
Quan es perd aquesta protecció natural i la dentina queda al descobert, permetent que estímuls d’origen tèrmic, químic o tàctil aconsegueixin aquestes terminacions, apareix la sensibilitat dental.
Es tracta d’un síndrome caracteritzat pel dolor dental intens i transitori, habitualment localitzat en un o diverses dents, que desapareix quan cessa l’estímul que el provoca.
QUÈ DESENCADENA LA SENSIBILITAT DENTAL
La sensibilitat dental sol aparèixer a conseqüència d’una retracció de la geniva o del desgast de la superfície dental. Entre els principals factors desencadenants es troben:
Abrasió. El frec causat per una pasta dentifrícia molt abrasiva o el costum de tenir objectes estranys en la boca com ara bolígrafs, agulles, etc. provoca la pèrdua o el desgast de l’esmalt dental.
Atrició cervical. Una excessiva força en la masticació i estrènyer o grinyolar les dents (bruxisme) accelera el desgast de l’esmalt.
Erosió. L’acció química provocada pel consum d’aliments rics en àcids o el contacte amb ells a conseqüència de patologies com el reflux gàstric o els vòmits provoquen la pèrdua o desgast de l’esmalt.
Tractaments odontològics. Alguns tractaments odontològics, com els raspats i allisats radiculars, o unes certes complicacions derivades de l’ortodòncia, poden causar recessions gingivals i, per tant, afavorir l’aparició de sensibilitat dental.
Altres factors de risc poden ser tècniques inadequades d’higiene bucal i raspalls de dents amb filaments massa durs.
La sensibilitat dental ha de tractar-se perquè, de no fer-se, podrien aparèixer malalties periodontals, càries en les dents i símptomes d’altres malalties relacionades amb la salut de la boca.
El més important és posar en marxa mesures preventives que ajudin a evitar la hipersensibilitat que provoca el dolor i les molèsties. A maxilostetic analitzem les causes que ho han provocat i intentem buscar solucions per evitar que es repeteixi en un futur.
CONSELLS PER EVITAR HIPERSENSIBILITAT
Alguns dels consells per a evitar que la sensibilitat de les dents vagi a més són:
– La supressió de productes àcids a la dieta. Com per exemple el cafè, el vi, begudes ensucrades, sucs envasats, entre d’altres.
– L’ús de raspalls dentals amb filaments suaus.
– L’ús de pastes dentifrícies no abrasives.
– Algun tractament dental preventiu, desenvolupat des de la consulta odontològica, com els tractaments químics amb pastes o gels o algunes cirurgies per a cobrir les recessions gingivals.
En resum i per a acabar, volem donar-te algunes recomanacions bàsiques a seguir si pateixes sensibilitat dental:
– Busca el possible origen: analitza les causes que han pogut ocasionar la sensibilitat i intenta corregir-les.
– Vigila la teva dieta i elimina aquells aliments i begudes que tenen un PH perjudicial per a la salut de les teves dents.
– Repassa amb el teu dentista o higienista dental les tècniques de raspallat que utilitzes.
– Suavitza els teus raspallats dentals i utilitza tècniques vibratòries, no rotatòries, que són menys agressives per a les dents.No raspallis les teves dents immediatament després d’haver ingerit aliments àcids.