maxilostetic logo

maxilostetic és una clínica dental de Girona, formada per un equip multidisciplinari compost per cirurgians orals i maxil·lofacials especialistes en estètica facial, odontologia i ortodòncia que compten amb l’última tecnologia i unes instal·lacions de primer nivell al servei de la seva salut i bellesa.

Informació de contacte

Adreça: Carretera Barcelona 59 bis, 17002 Girona
Mòbil: 604 494 847
Fix: 872 208 800
Email: info@maxilostetic.com

Horari:

Obert de dilluns a divendres de 8:30 a 20:00 hores.

Back to Top

Per què a vegades surten aftes o llagues a la boca?

Per què a vegades surten aftes o llagues a la boca?

Per què a vegades surten aftes o llagues a la boca?

Partint de la base que les aftes no es contagien, aquestes molèsties bucals solen durar entre dues i tres setmanes i la seva aparició es deu a diferents factors.

Conjuntament amb els herpes labials, les aftes orals son una de les afectacions més freqüents que podem experimentat a la cavitat oral. Aquestes llagues fan que ens sigui molt incòmode la deglució dels aliments, parlar, menjar, moure la llengua, etc i fins i tot pot produir mal de cap i febre.

Inicialment es va pensar que l’origen de les aftes podria ser origen víric com en el cas dels herpes labials o de la cavitat oral, però les biòpsies de les aftes no han detectat la presència d’ells. Sí s’han postulat altres causes, com a traumatismes en la cavitat oral, falta de vitamines o de ferro, estrès i fins i tot infeccions per Helicobacter pylori (el mateix agent implicat en l’úlcera d’estómac).
En general, parlem de processos que puguin disminuir les defenses com a malalties generals o la mateixa menstruació.

En la majoria de les ocasions les aftas orals no s’associen a patologies, però a vegades poden ser manifestació de malaltia de Behcet, malaltia de Crohn o fins i tot malaltia celíaca.

 

Digues adéu a les aftes

Les mossegades accidentals al menjar solen ser també les causants de l’aparició d’aftes així com també els portadors de protesis removibles i dispositius d’ortodòncia. En qualsevol cas, i afortunadament, la durada son d’unes dues o tres setmanes abans de desaparèixer del tot: «El temps de durada és curt, entre 2-3 setmanes, però poden succeir-se brots que arriben a ser continus. Hem de tenir clar que en la majoria de les ocasions les aftes són un procés intranscendent, encara que indubtablement molt molest».

La majoria de les vegades aquesta molèstia desapareix sense usar cap mena de mitjà per a fer-les desaparèixer, ja que la rentada bucal sol calmar-les, però l’única manera de realitzar un tractament efectiu i definitiu és saber si existeix una causa desencadenant. De no ser així, només pot fer-se un tractament simptomàtic per a escurçar la seva evolució i minimitzar les molèsties: «Però no hi ha cap tractament consensuat universalment».

Això sí, actualment s’empren solucions com a gels d’àcid hialurònic. «Clàssicament empraven medicaments tòpics: corticoides, tetraciclinas, imidazol o anestèsics, que han de formular-se en una base adequada (base adherent) ja que en cas contrari s’absorbeixen ràpidament i no estan en contacte amb la lesió el temps suficient per a ser efectives». En casos molt extensos i de brots continus s’ha emprat medicació via oral.

La importància d’estar segurs del diagnòstic «ja que hi ha moltes altres patologies que produeixen úlceres oral i que poden correspondre a lesions malignes o premalignes». D’aquí la necessitat de consultar a l’especialista per a estar convençut de l’avaluació.

×

Hola!

Contacta amb nosaltres a través de Whatsapp o envia'ns un email a info@maxilostetic.com

× Et podem ajudar?