GINGIVECTOMIA
Què és una gingivectomia i que és un curetatge de genives?
La gingivectomia és un procediment quirúrgic odontològic a través del qual s’extirpa una part lesionada de la geniva per a reduir-la o eliminar-la per complet. Altres vegades, la gingivectomia es realitza amb la finalitat de modelar la geniva per a aconseguir un efecte més estètic o com primer pas en un tractament d’ortodòncia o pròtesi. El curetatge de genives (o també anomenat Raspat Radicular) és una cirurgia que es realitza per eliminar la placa bacteriana i bosses periodontals que s’acumulen en les dents i que no es poden eliminar amb una higiene convencional del dentista.
Tant la gingivectomia com el Raspat Radicular és una tècnica molt útil que permet tractar diferents afeccions de les genives i donar durabilitat a les nostres dents. Avui parlem del Curetatge, una intervenció quirúrgica que es duu a terme amb la finalitat de retirar les bosses periodontals que ocasionen complicacions greus en la salut de la nostra boca, i la gingivectomia millora el somriure quan existeix un excés de geniva.
És important realitzar-se un curetatge quan el dentista ho indica, ja que l’acumulació de placa bacteriana sota la geniva pot causar, en el pitjor dels escenaris, la pèrdua de la peça dental i la destrucció de l’os de suport. Això es deu al fet que la periodontitis provoca que la geniva es retregui cap a l’arrel fent que la placa bacteriana arribi fins a l’os provocant una infecció i destrucció d’aquest.
D’altra banda, com avançàvem en línies anteriors, la gingivectomia també pot realitzar-se per motius generalment estètics.
Com i en quins casos es realitza una gingivectomia?
Normalment la cirurgia indica una gingivectomia quan hi ha lesions en la geniva inflamatòries o infeccioses i sobretot quan hi ha un excés de geniva que tapa de forma anòmala la dent i no deixa entreveure l’estètica dental. És un procediment que es realitza sota a. Local i el pacient pot reincoroporar-se a la seva vida quotidiana un cop realitzada.
Com i en quins casos es realitza un curetatge?
És un procediment que es realitza sota anestèsia local. En la intervenció, el cirurgià utilitza una sonda periodontal per a identificar el fons de la bossa i poder, posteriorment, realitzar les incisions que permetran eliminar el teixit de granulació i la placa bacteriana acumulada. D’aquesta forma, l’arrel queda neta i llisa. Una vegada realitzada la neteja, la zona es cobreix amb un apòsit de col·lagen que permetrà la cicatrització natural de la ferida.
El raspat radicular està indicat en el tractament de la malaltia periodontal i, concretament, en aquells pacients les bosses periodontals dels quals tenen més de 3 mil·límetres de profunditat. A més, les persones que desitgen rebre el tractament necessiten presentar una quantitat mínima de geniva per a realitzar la intervenció.