ODONTOPEDIATRIA INFANTIL
Què és l’odontopediatria infantil?
La branca de l’odontologia infantil és l’encarregada de la prevenció i cura de les dents dels nens, rep el nom d’odontopediatria i es practica des del naixement (quan les dents encara no han sortit) fins a la pre-adolescència. Consisteix, principalment, a controlar i tractar les possibles lesions i anomalies que apareguin en aquest període de temps, d’una forma especialitzada i personalitzada. És important que existeixi un tractament d’aquest tipus degut a la sensibilitat que experimenten les genives i dents dels petits. En conseqüència, es garantirà una millor preservació de les dents naturals.
Quines malalties s’inclouen en l’odontopediatria?
Les càries, els traumatismes dentals com l’avulsió o intrusió, i les mal oclusions són les malalties més freqüents en l’odontologia pediàtrica.
A més, també es pot diagnosticar una alteració del número, grandària i forma de les dents d’origen congènit (anodòncia, ablastodòncia, hiperodòncia, macrodòncia, microdòncia…), i alhora detectar anomalies d’estructura i color, com la hipomineralizació d’incisius i molars, la fluorosi o l’amelogènesi imperfecta, entre d’altres.
Quins són els tractaments proposats per a pal·liar aquests problemes?
Dins de l’odontopediatria podem trobar diversos tipus de tractaments segons el pacient i les necessitats que tingui.
Primerament, es recomana realitzar la primera revisió dental abans del primer any de vida del nen. En aquests casos, es donen instruccions d’higiene oral i dietètics als pares, i s’aconsellen hàbits que millorin el desenvolupament de la morfologia de la boca de l’infant.
A mesura que anem fent revisions, normalment semestrals, es va controlant que l’erupció de les dents sigui la correcta, igual que el seu recanvi a mesura que van erupcionant les dents definitives. En aquests casos, la prevenció és fonamental, ja que si es detecta un mal hàbit (succió del dit polze, prolongació de l’ús del xumet o del biberó, deglució atípica, etc.) s’aconsellarà als pares de com actuar, i també es comprovarà que el pacient tingui una bona higiene i dieta. Si es necessari, s’aplicarà fluor tòpic per tal de reforçar l’esmalt i prevenir les càries.
En el cas que ja existeixi alguna càries, si les revisions són freqüents, és probable que la càries sigui petita i amb un empastament sigui suficient. Si la càries és molt profunda, caldrà fer un tractament com ara:
- Pulpectomia: suposa extirpar totalment la polpa dental.
- Pulpotomia : en aquest cas s’extirpa només una part de la polpa de la dent de llet afectada.
- Recobriment indirecte: consisteix en netejar la cavitat de la dent i retirar la part del teixit cariat, de manera que s’eviti un exposició directa de la polpa.
- Apicoformació: s’utilitza en dents definitives que tenen l’àpex tancat, és a dir, la dent no ha acabat la seva formació radicular, pel quan es tancarà l’àpex mitjançant una endodòncia.
Cal recordar que és imprescindible que acudeixi al seu odontopediatra de confiança periòdicament, ja que la prevenció és primordial per a que el seu fill gaudeixi d’una bona salut bucal.
El tractament de regeneració capil·lar amb cèl·lules mare està indicat tant per a homes com per a dones. Si tens algun dubte o t’interessa saber més informació sobre qualsevol cosa, pots acostar-te a la nostra clínica Maxilostetic Girona i t’oferirem una solució personalitzada per al teu cas. També podràs trobar molta informació sobre els diferents tractaments i les possibilitats que oferim a les nostres xarxes socials i la pàgina web.