maxilostetic logo

maxilostetic és una clínica dental de Girona, formada per un equip multidisciplinari compost per cirurgians orals i maxil·lofacials especialistes en estètica facial, odontologia i ortodòncia que compten amb l’última tecnologia i unes instal·lacions de primer nivell al servei de la seva salut i bellesa.

Informació de contacte

Adreça: Carretera Barcelona 59 bis, 17002 Girona
Mòbil: 604 494 847
Fix: 872 208 800
Email: info@maxilostetic.com

Horari:

Obert de dilluns a divendres de 8:30 a 20:00 hores.

Back to Top

La SEN presenta un estudi per a tractar la migranya amb toxina botulínica

La SEN presenta un estudi per a tractar la migranya amb toxina botulínica

La SEN presenta un estudi per a tractar la migranya amb toxina botulínica

Dos de cada tres pacients responen positivament als primers 3 mesos d’aquesta mena de teràpies preventives.

Membres del Grup d’Estudi de Cefalees de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) han presentat un estudi coordinat −realitzat en 13 Unitats de Cefalea a Espanya− amb l’objectiu de valorar, en la pràctica clínica diària, l’eficàcia i els factors predictors de bona resposta a la toxina botulínica com a tractament de la migranya crònica. Publicat en el European Journal of Neurology, ha estat coordinat per Rogelio Leira i realitzat amb gairebé un miler de pacients. A més l’estudi també va ser orientat a conèixer l’impacte d’aquest tractament preventiu en la disminució de discapacitat i en el consum de medicaments i recursos sanitaris.

“La toxina botulínica ja s’ha generalitzat com un dels tractaments amb major evidència per a la migranya crònica. Encara que s’han realitzat diversos estudis sobre la seva eficàcia en l’àmbit internacional, volíem avaluar l’efectivitat de la toxina botulínica en el context clínic espanyol, comprovar quins tipus de pacients són els que obtenen millors resultats amb aquest tractament i com podríem ajudar-los a disminuir la discapacitat que provoca aquesta malaltia”, assenyala Patrícia Pou Rosich, coordinadora del Grup d’Estudi de Cefalees de la Societat Espanyola de Neurologia. Per a això, durant 12 mesos, es van registrar els dies de mal de cap, la intensitat, la medicació simptomàtica administrada, les visites a urgències i els dies de discapacitat que van experimentar els pacients que van començar el seu tractament amb toxina botulínica.

 

8 de cada 10 redueixen els dolors a la meitat per mes

De l’estudi es desprèn que més del 66 per cent dels pacients responen positivament al tractament en els primers 3 mesos i que, després d’un any de tractament, gairebé el 80 per cent dels pacients amb migranya crònica mostren més d’un 50 per cent​ de reducció en el nombre de maldecaps per mes. En tots aquests casos, es va produir una reducció dels maldecaps per mes, de la seva intensitat i de la utilització de tractaments i medicació complementària.

“L’administració de toxina botulínica per al mal de cap normalment es realitza cada tres mesos. En alguns pacients pot arribar a utilitzar-se en monoteràpia, és a dir, com a únic tractament preventiu. No obstant això altres pacients continuen requerint associar-ho amb una altra mena de tractaments preventius”, prossegueix Pou Rosich. “L’estudi demostra que ja es produeix un canvi en la freqüència i gravetat dels maldecaps just després de la primera dosi de toxina botulínica i que la millora continua en les següents. A més, continuar el tractament fa augmentar el percentatge de pacients que mostren una excel·lent resposta a aquest: de gairebé un 20 per cent en els primers 3 mesos a gairebé el 30 per cent a l’any. Per això, aquests resultats mostren la importància de continuar el tractament amb toxina botulínica més enllà de la primera dosi, fins i tot quan no sigui inicialment extraordinàriament efectiva”.

 

Menys efectes adversos

L’estudi també assenyala que continuar amb el tractament no sols fa que disminueixi gradualment l’ús d’altres tractaments, sinó també els dies de discapacitat, les visites a emergències o els possibles efectes adversos del tractament: només un 12 per cent dels pacients van presentar esdeveniments adversos després de la primera dosi, dels quals el 10 per cent van ser lleus. Després de 12 mesos, el 95 per cent dels pacients no van informar esdeveniments adversos, la qual cosa suggereix que l’exposició contínua millora la tolerabilitat.

No obstant això, la principal troballa d’aquest estudi és que les possibilitats que aquest tractament sigui eficaç augmenten com menys temps passa entre el moment en què es cronifica la migranya i l’inici del tractament. L’anàlisi de les dades obtingudes mostra que els pacients que porten menys temps sofrint aquesta malaltia, els que manifesten menys dies de discapacitat per mes i un mal de cap més lleu, tenen més oportunitats de respondre de manera positiva al tractament amb toxina botulínica.

 

Cal reduir el temps entre el diagnòstic i el tractament

“Començar el tractament amb toxina botulínica en el primer any després del diagnòstic de migranya crònica augmenta les possibilitats que els pacients tinguin una resposta òptima a aquest. Per aquesta raó, és necessari subratllar la importància de reduir el temps entre el diagnòstic de migranya crònica i l’inici del tractament. Sobretot si tenim en compte que, a Espanya, almenys un 25 per cent dels pacients que sofreixen de migranya mai ha consultat la seva malaltia amb el metge”, destaca la Dra. Patrícia Pou Rosich.

A Espanya, existeixen uns 1,5 milions de persones que pateixen migranya crònica, és a dir, experimenten mal de cap més de 15 dies al mes. A més, la migranya és una malaltia molt incapacitant: segons dades de la SEN, més d’un 70 per cent dels pacients amb migranya presenten una discapacitat greu i un 14 per cent una discapacitat moderada.

Deixa un comentari

×

Hola!

Contacta amb nosaltres a través de Whatsapp o envia'ns un email a info@maxilostetic.com

× Et podem ajudar?