LA SENSIBILITAT DENTAL I COM EVITAR-LA
La sensibilitat dental és una patologia freqüent en adults d’entre 25 i 45 anys, encara que és cert que l’edat no influeix en ella i pot presentar-se a qualsevol edat. És el dolor dental més freqüent i pel qual menys es consulta i s’acudeix al dentista. S’ha de tenir en compte que pot ser el primer símptoma de l’existència d’altres patologies que, si es diagnostiquen primerencament, poden ser tractades de manera efectiva.
Què és la sensibilitat dental?
És un dolor agut de curta durada com a resposta a estímuls tèrmics, químics, osmòtics o tàctils.
Com es produeix?
Per una exposició de la dentina (o ivori), a causa d’una retracció de la geniva o un desgast de la mateixa de tipus traumàtic, bé sigui per raspallats agressius i continuats en el temps, bé pel consum de diferents àcids en menjars i begudes.
Factors de risc per a sofrir sensibilitat o hipersensibilitat dental:
Tècniques inadequades d’higiene bucal.
Ús de raspalls dentals amb filaments durs.
Ús de pastes dentals abrasives.
Erosions químiques de la dent produïdes per àcids o acumulació de placa bacteriana en la geniva.
I quines persones tenen més risc de sofrir-la?
Les persones que es raspallen les dents amb força, les diagnosticades amb recessió gingival, les que estan en tractament periodontal, les persones bulímiques i les persones amb periodontitis, són les més propenses a tenir hipersensibilitat en les dents.
Quina relació té la dieta en la sensibilitat dental?
Perquè molta, perquè les dietes àcides incideixen negativament sobre les dents. Són dietes consumides habitualment i que es consideren sanes, però perjudicials per a l’esmalt i la dentina, erosionant-la a poc a poc. El PH critico en el que es dissol l’esmalt està entre 5-5’5.
Algunes begudes que perjudiquen les nostres dents són: el vinagre i el vinagre balsàmic, el vi negre i també el blanc, les begudes de cola, la cervesa, el suc de taronja i el de poma, el cafè, etc.
Per què és important tractar-la:
La sensibilitat dental ha de tractar-se perquè, en cas de no fer-se, podrien aparèixer malalties periodontals, càries en les dents i símptomes d’altres malalties relacionades amb la salut de la boca.
El fonamental és posar en marxa mesures preventives que ajudin a evitar la hipersensibilitat que pal·lien el dolor i les molèsties. El professional de la consulta dental deu, juntament amb el pacient, analitzar les causes que han provocat la hipersensibilitat dental i intentar evitar-les en un futur.
Alguns dels consells per a evitar que la sensibilitat de les dents vagi a més són:
La supressió de productes àcids en la dieta (alguns dels quals hem vist anteriorment).
L’ús de raspalls dentals amb filaments suaus.
L’ús de pastes dentifrícies no abrasives.
Algun tractament dental preventiu, desenvolupat des de la consulta odontològica, com els tractaments químics amb pastes o gels o algunes cirurgies per a cobrir les recessions gingivals, fins i tot les endodòncies per a matar el nervi.
En resum i per a acabar, volem apuntar-te algunes recomanacions bàsiques a seguir si sofreixes sensibilitat dental:
Cerca al possible origen: analitza les causes que han pogut ocasionar la sensibilitat i intenta corregir-les.
Vigila la teva dieta i elimina aquells aliments i begudes que tenen un pH perjudicial per a la salut de les teves dents.
Repassa amb el teu dentista o higienista dental les tècniques de raspallat que empres.
Suavitza els teus raspallats dentals i usa tècniques vibratòries, no rotatòries, que són menys agressives per a les dents.
No raspallis les teves dents immediatament després d’haver ingerit aliments àcids.
Esperem haver-te estat d’utilitat amb aquest post i haver-te animat que protegeixis les teves dents de la sensibilitat dental.
Si tens algun dubte o t’interessa saber més informació sobre qualsevol cosa, pots acostar-te a la nostra clínica Maxilostetic Girona i t’oferirem una solució personalitzada per al teu cas. També podràs trobar molta informació sobre els diferents tractaments i les possibilitats que oferim a les nostres xarxes socials i la pàgina web.